F.A.Q. autorijles

Op welke leeftijd mag ik starten met rijlessen?

Je mag starten zodra je 16 ½ jaar oud bent.

Wat is 2todrive?

2 todrive is de wet die het mogelijk maakt om vanaf 16 ½ jarige leeftijd te starten met de rijopleiding en op 17 jarige leeftijd je rijbewijs op zak te hebben. Je kunt er alles over lezen op de website: http://www.2todrive.nl/home/

Wat is een begeleiderspas?

Een begeleiderspas is een pasje dat je tot je 18e samen met je rijbewijs bij je moet hebben als je autorijdt. Op de pas staan de namen van je coaches.

Wanneer moet ik een begeleiderspas aanvragen?

Vanaf het moment dat je 16 1/2 jaar bent, mag je de pas aanvragen. Het is  aan te raden om de begeleiderspas ongeveer een maand voor je praktijkexamen aan te vragen.

Hoe moet ik een begeleiderspas aanvragen?

Ga naar www.2todrive.nl en klik op de button: Begeleiderspas aanvragen. Dan verschijnt de uitleg.

Mag ik al lessen zonder theoriecertificaat?

Je mag al lessen zonder theoriecertificaat. Echter zodra je toe bent aan de tussentijdse toets en of praktijkexamen dien je in het bezit te zijn van een geldig theoriecertificaat.

Wat is een proefles?

Een proefles is een rijles om te ondervinden of je met de rijschool en rijcoach in zee wilt gaan voor je rijopleiding. Maar een proefles biedt veel meer. Die instructrice van jou straalt zo’n zalige rust uit waardoor jij  in staat bent al veel zelf te doen. Bij elke proefles hoor ik: Goeie genade, wat remt dat ding fel. En tijdens de les leer je al heel subtiel om te gaan met de rem van de auto. Op aanwijzing parkeer jij die auto strak achteruit in een parkeervak door ook nog eens  zelf om te gaan met koppeling en rem.

Waarom een proefles?

Voor jou betekent een proefles een leuke ervaring rijker. Voor jouw rijcoach is het een eerste indruk welke leerstijl bij jou hoort. Voor jou betekent de proefles ook een eerste indruk van in hoeverre jij je prettig zult voelen met mij als jouw rijcoach.

Wat zijn de kosten van een proefles?

Een proefles is gratis.

Wat is een geneeskundige verklaring?

Een geneeskundige verklaring is jouw verklaring over je gezondheid. Het CBR wil graag weten of jij lichamelijk en geestelijk in staat bent straks een veilige verkeersdeelnemer te zijn. Die verklaring vul je in door in te loggen bij het CBR.

Wat is DIGID?

DIGID staat voor Digitale Identiteit.  Met je DIGID kun je inloggen op websites van de overheid en zorg. Bij het CBR log je in op Mijn CBR met je DIGID.

Waarom DIGID?

Op websites van de overheid en zorgverzekeraars wil de overheid en zorgverzekeraar heel graag weten met wie ze van doen hebben, omdat jij aan de overheid of zorgverzekeraar vertrouwelijke informatie uitwisselt.

Wat heeft een verblijfsvergunning met rijlessen volgen te maken?

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit dien je in het bezit te zijn van een geldige verblijfsvergunning. Je kunt altijd rijexamen doen en ook nog slagen. De uitslag is bekend bij de gemeente waar je bent ingeschreven. Die uitslag is 12 maanden geldig. Heb je voor die tijd géén geldige verblijfsvergunning kun je opnieuw examen doen. Dat is nieuws waar jij niet op zit te wachten. Bij twijfel neem a.u.b. contact op met je gemeente.

Wat houdt machtiging van de rijschool in?

Een machtiging betekent dat jouw rijschool namens jou bij het CBR afspraken mag maken. De rijschool kan pas voor jou examens reserveren nadat je de rijschool hebt gemachtigd.

Hoe moet ik de rijschool machtigen?

Je logt in op mijncbr.nl met je DIGID. Op de site zie je vanzelf hoe je rijschool te machtigen. Als we zover zijn, krijg je van mij mijn rijschoolnummer bij het CBR.

Wanneer moet ik de rijschool machtigen?

De rijschool kun je al direct machtigen, maar in ieder geval als we van plan zijn de tussentijdse toets aan te vragen.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven en wie denkt dat wel te kunnen, heeft het vermogen in de glazen bol te kijken. Een getalenteerde leerling die exact de adviezen van de rijcoach opvolgt heeft 28 lessen van 1 1/2 uur nodig.

Hoe lang duurt een les?

Voor de meeste leerlingen is 1 les van 1 ½  uur het meest effectief.

Mag ik ook vaker per week lessen?

Jazeker. Meerdere lessen per week is zelfs aan te raden als die lessen op wisselende tijden kunnen  worden gegeven.

Les ik altijd in dezelfde auto?

Jij lest altijd in dezelfde auto.

Heb ik een vaste instructeur/ instructrice?

Jij hebt een vaste instrcutrice.

Kan ik ook ’s-avonds lessen?

Jij kunt ook ’s-avonds lessen. Maak er echter geen gewoonte van in je eigen belang, omdat bij alleen ’s-avonds lessen bepaalde rijtaken niet optimaal kunnen worden aangeleerd. Hoe drukker het verkeer, hoe sterker jij wordt om veilig, vlot en vloeiend te rijden.

Word ik opgehaald of moet ik naar de rijschool komen?

Jij wordt opgehaald op het adres dat je opgeeft. Bij sommigen is dat het station in Helmond of de school waar jij studeert. De meesten kiezen ervoor om thuis te worden opgehaald.

Wat is een spoedcursus?

Een spoedcursus is voor de leerlingen die in 3 weken de gehele rijopleiding kunnen volgen. Lang niet elke leerling kan het aan om de niet te onderschatten belasting van zo’n intensieve training te ondergaan.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een spoedcursus?

Voorwaarde is dat je een schone geneeskundige verklaring bij het CBR hebt kunnen invullen. Ook dien je in het bezit te zijn van je theoriecertificaat. De uitslag van de test die elke leerling ná de proefles doet, is bepalend of je rijcoach het verantwoord vindt een spoedcursus te volgen.

Is een spoedcursus duurder?

Een spoedcursus is niet duurder. De kosten van de gehele cursus, tussentijdse toets en examen worden vooraf aan de rijschool overgemaakt. Termijnbetaling is bij de spoedcursus niet mogelijk.

Wat is een versnelde cursus?

Een versnelde cursus is een cursus waarin de termijn waarbinnen je de opleiding voltooit geen 3 weken maar 6 weken is. Een spoedcursus kan overgaan in een versnelde cursus als om welke reden dan ook je niet in staat bent de cursu binnen de gestelde termijn van 3 weken te voltooien. Denk hierbij dat in je privéleven iets heel vervelends gebeurt.

Is een versnelde cursus duurder?

Een versnelde cursus is niet duurder. De kosten van de gehele cursus, tussentijdse toets en examen worden vooraf aan de rijschool overgemaakt. Termijnbetaling is bij de spoedcursus niet mogelijk

Wanneer kom ik in aanmerking voor een versnelde cursus?

Voorwaarde is dat je een schone geneeskundige verklaring bij het CBR hebt kunnen invullen. Ook dien je in het bezit te zijn van je theoriecertificaat. De uitslag van de test die elke leerling ná de proefles doet, is bepalend of je rijcoach het verantwoord vindt een versnelde cursus te volgen.

Wat is een intakegesprek?

Een intakegesprek is:

  • Een gesprek waarin je rijcoach vragen stelt over hele praktische dingen.
  • Jou je mogelijkheden en beperkingen worden meegedeeld. Een beperking kan zijn dat jij het type bent snel in de put te zitten, of heel veel moeite hebt fouten te durven maken of de leerling die alleen gebaat is bij een opleiding waarbij wat je aanleert in hele kleine stapjes aan te bieden.
  • Welke afspraken we het beste kunnen maken om op een prettige manier de opleiding te volgen.
  • Een gesprek waarin we voorwaarden doornemen.
  • Beantwoording van vooral jouw vragen.
  • De test doen en bespreken om te bepalen welke leersijl bij jou het beste past.

Zijn aan de intake en inschrijving kosten verbonden?

Aan het intakegesprek zijn geen kosten verbonden.

Wat is een instructievorderingenkaart?

Een instructievoreringenkaart is in het geval van deze rijschool een digitale weergave van alle rijtaken en hoever jij met die rijtaken bent.

Kan ik mijn vorderingen ook thuis inzien?

Je kunt je vorderingen ook thuis inzien op je eigen leerlingenapp. Juist om die reden heeft de rijschool gekozen voor een digitale weergave. Al ben je in Australië op vakantie. Zodra jij een Internetverbinding hebt, kun jij alles over jouw rijopleiding zien.

Wat kost een rijles?

Een rijles van 1 uur kost € 52,- en een rijles van 1 ½ uur kost € 75,-

Wat zijn de kosten van een lessenpakket?

Een lessenpakket van 28 lessen van 1 ½ uur, inclusief tussentijdse toets en praktijkexamen kost € 2442,-

Wat zijn de voordelen van een lessenpakket?

Een lessenpakket is voordelig, omdat omgerekend een lesuur geen € 52,- kost maar € 48,-. Een voordeel is dat je in 3 termijnen mag betalen. Een voordee is dat aan eventueel overstappen zijn geen financiële nadelen verbonden. Een reden om over te stappen is verhuizen naar een geheel andere plaats in Nederland.

Wat zijn de nadelen van een lessenpakket?  

Er is slechts 1 nadeel: In het geval je niet de middelen hebt om in maximaal 3 termijnen de kosten van de opleiding te voldoen, heb je geen andere keuze dan te kiezen voor losse lessen.

Kan ik zien wat mijn tegoed is bij een lessenpakket?

Je kunt je tegoed op elk willekeurig moment inzien op je leerlingenapp.

Kan ik zien wanneer ik rijles heb?

Ja, op je leerlingenapp zie je exact datum en tijd waarop je rijles hebt.

Kan ik een rijles afzeggen?

Afzeggen van een rijles is altijd mogelijk, mits je dat maar tijdig doet. Soms zijn er overmachtsituaties en daar hou ik natuurlijk rekening mee.

Welke zijn de gevolgen als ik te laat een rijles afzeg of vergeten ben af te zeggen?

Als het een keer gebeurt, maak ik er geen punt van. Maar gebeurt het vaker, breng ik de rijles als gegeven in rekening.

Waarom moet ik huiswerk maken?

Moeten is een groot woord. Het is aan te bevelen. Elke rijtaak bestaat uit een aantal deelhandelingen die in exact de juiste volgorde op de juiste manier moeten worden uitgevoerd. Heb je dat thuis geleerd, kunnen we alle tijd besteden aan het oefenen van die rijtaak.

Welke leermiddelen zijn er voor de praktijklessen?

Voor de praktijk heb je het RISBOEK. RIS betekent rijopleiding in stappen. Daarnaast heb je de beschikking over de lesbrieven en video’s van de lastige rijtaken die de rijschool jou verstrekt.

Hoe kan ik me goed voorbereiden op het examen?

De gebruiksaanwijzing om je goed op het examen voor te bereiden, vind je op de website terug.

Theorie

Geeft de rijschool theorielessen?

Ingrid Lucassen Rijopleidingen geeft in de virtuele klas theorieles.

Heeft de rijschool tips over hoe ik het beste kan leren voor het behalen van het theoriecertificaat?

Uiteraard heeft de rijschool nuttige tips hoe het beste te leren voor het behalen van je theoriecertificaat. Een hele belangrijke tip is: Je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen. Hoe de leerstof je eigen te maken wordt je ook aangereikt. Een aanrader is om plaats te nemen in de virtuele klas.

Als ik vragen heb over de theorie, kan ik die ook aan de rijschool stellen?

Jouw rijschool staat je altijd met raad en daad bij. Schroom niet te bellen, te appen (nog handiger) of te mailen.

Theorie examen

Wie vraagt het theorie examen aan?

Het allergoedkoopste is dit zelf rechtstreeks bij het CBR aan te vragen.

Wat zijn de kosten van een theorie examen?

Het CBR brengt € 37,- in rekening.

Welke leermiddelen zijn er om de theorie te leren?

Van theorieboek tot online studeren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.

Hoe kom ik aan de leermiddelen?

Voor de leermiddelen kun je bij de rijschool terecht.

Kan ik examenvragen oefenen?

Er zijn diverse websites waar zowel gratis als betaald, al dan niet in de vorm van een app, geoefend kan worden. Vaak heb je bij je aangeschafte theoriecursus ook heel veel proefexamens.

Waar doe ik theorie examen?

Jouw theorie examen kun je op een aantal CBR locaties doen.

Wat moet ik meenemen voor het theorie examen?

Voor je theorie examen neem je je identiteitspas (GELDIG) en je oproep mee.

Tussentijdse toets

Wat is een tussentijdse toets?

Een tussentijdse toets is een toets die wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Ná de rit vertelt de examinator jou waar je eventueel nog aan moet werken. Daarnaast kun je bij de tussentijdse toets vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Bij een tussentijdse toets krijg je een goed beeld van hoe een praktijkexamen verloopt.

Omdat jou rijcoach achter in de auto meerijdt, ziet de rijcoach welke rijtaken niet helemaal fris gaan onder toch wel een beetje stress. Juist die rijtaken krijgen dan ná de tussentijdse toets extra aandacht.

Hoe oud moet ik minimaal zijn om aan de tussentijdse toets deel te nemen?

Vanaf 16 ½ jarige leeftijd is het mogelijk aan de tussentijdse toets deel te nemen.

Wanneer kom ik in aanmerking om aan de tussentijdse toets deel te nemen?

Uiteraard wanneer jij met jouw rijcoach bepaalt wanneer jij rijp bent voor eigenlijk al het praktijkexamen. Daarnaast dien je in bezit te zijn van het theoriecertificaat.

Wat moet ik meenemen voor de tussentijdse toets?

Voor de tussentijdse toets neem je de oproep, je identiteitspas (GELDIG) en het reflectieformulier mee.

Waarom zou ik aan de tussentijdse toets deelnemen?

Deelname aan de tussentijdse toets levert jou een waardevolle ervaring op van hoe jij presteert onder examencondities. Je kunt erop wachten dat je bij de tussentijdse toets fouten maakt die tijdens de examenroutes die jouw rijcoach met jou rijdt voorafgaand jij niet maakt. Juist bij die fouten komt aan het licht waar je nog niet sterk genoeg in bent. De tussentijdse toets levert je in echt de meeste gevallen vrijstelling op voor de bijzondere verrichtingen waar iedereen zo over aan het stressen is.

Wat is een zelfreflectieformulier?

Een zelfreflectieformulier is een formulier waarop jij heel eerlijk aangeeft waarin je goed bent en minder goed. Geloof me een examinator vindt het altijd minder. Dat verschil houden we tegen het licht, want doe je wat je deed, krijg je wat je kreeg.

Praktijkexamen

Hoe oud moet ik zijn om aan het praktijkexamen deel te nemen?

Je moet tenminste 17 jaar zijn.

Wanneer kom ik in aanmerking om aan het examen deel te nemen?

Uiteraard wanneer jij met jouw rijcoach bepaalt wanneer jij rijp bent voor het praktijkexamen. Daarnaast dien je in bezit te zijn van het theoriecertificaat.

Wie vraagt mijn examen aan?

Jou rijcoach vraagt in overleg met jou het examen aan.

Wat moet ik meenemen voor het examen?

Voor het examen neem je de oproep en je identiteitspas (GELDIG) mee. Ik neem een blanco reflectieformulier mee.

Mag ik al meteen zelf rijden als ik ben geslaagd?

Nee, je mag pas zelf rijden, tot je 18 jarige leeftijd onder begeleiding, als je in het bezit bent van je rijbewijs.

Rijbewijs

Hoe vraag ik mijn rijbewijs aan?

Je maakt een afspraak met de gemeente waar je bent ingeschreven. Je neemt een pasfoto. (Laat die pasfoto maken door iemand die weet waaraan de pasfoto op het rijbewijs moet voldoen)  en € 41,60. De gemeente heeft rechtsreeks van het CBR het bericht gekregen  dat jij geslaagd bent.

Mag ik ook op een bromfiets rijden als ik het B rijbewijs heb?

Ja op jouw rijbewijs staat voor welke categorieën jouw rijbewijs geldt. Op jouw rijbewijs staat tenmisnte B en Am. Misschien heb je al een rijbewijs waar A1 of A2 en Am op staat en misschien ook wel T als je een tractorrijbewijs hebt.

Gratis proefles

  • Gratis en vrijblijvend
  • Persoonlijke aandacht
  • We bespreken samen de mogelijkheden
  • Rijles in Boekel en omgeving

Gratis proefles aanvragen!

Meer informatie: