Praktijkexamens autorijles

De 10 geboden om je goed voor te bereiden op het examen

 1. Maak tenminste 1000 km. Deze regel gaat op voor getalenteerde leerlingen. (28 lessen van 1 ½ uur) Minder getalenteerde leerlingen maken meer dan 1.000 km.
 2. Accepteer de kosten van de rijopleiding. We moeten ophouden met inschatten hoeveel lessen nodig zijn = kosten rijopleiding en vroeger deden we het in 15 lesjes van een uur. Niets liever wil ik jou zo snel mogelijk aan je rijbewijs helpen, maar dan moet je wel op het gewenste niveau zijn. Het moment waarop jij het gewenste niveau hebt bereikt, kan ik feilloos aangeven. Wat een examinator opmerkt, merk ik ook op.
 3. Breng kijkgedrag en theoriekennis op orde. Zolang er nog vragen worden gesteld over de maximum toegestane snelheid, met de rem of het gaspedaal wordt gekeken, mankeert het aan het kijkgedrag en/ of theoretische kennis.
 4. Maak je huiswerk. De leerling maakt het opgegeven huiswerk, zodat kostbare tijd niet aan uitleg verloren gaat.
 5. Les onder wisselende omstandigheden. De leerling oefent onder wisselende omstandigheden en daarvoor moet je flexibel kunnen zijn in het maken van afspraken.
 6. Doe de tussentijdse toets. Bij de tussentijdse toets maak je fouten die ik niet van je gewend ben. Deze fouten zijn goud waard. Je zwakheden komen haarfijn in beeld.
 7. Doe aan zelfreflectie. De leerling beoordeelt zelf ná elke les de eigen vaardigheden aan de hand van 6 vragen bij elke geoefende rijtaak.
 8. Hou de regelmaat erin: 2 lessen per week van 1 1/2 uur per week zijn beduidend effectiever dan 1 les van 1 uur per week. Een enorme valkuil is te laat beginnen aan het behalen van je theoriecertificaat. Jij wil kosten besparen en zo vallen er gaten van weken, soms meer dan een maand tussen de lessen.
 9. Neem liever meer dan minder lessen: Met meer lessen ben je uiteindelijk goedkoper uit dan met pushen om maar zo snel mogelijk examen te willen doen. Dit soort kostenbesparing is zelfbedrog.
 10. Handel naar 3 keer is scheepsrecht: De leerling voert in 3 lessen ná elkaar de rijtaken en het zelfstandig rijden (cluster/ navigatie/ oriëntatiepunt) onder wisselende omstandigheden naar behoren uit. Vertrouw erop dat ik exact weet wanneer je examenrijp bent en dat geef ik tijdig aan. Niets liever wil ik zo snel mogelijk een rijbewijswaardige leerling aan het examen laten deelnemen die de eerste keer slaagt.
 • De norm is wenselijk gedrag volgens de rijprocedure B. Voldoe je aan die norm, heb je niets te vrezen en kun je met vertrouwen het examen tegemoet zien.
 • Leerlingverschillen zijn groot, maar voor iedereen geldt: Weeg af wat voor jou prioriteit heeft: Stappen, uitslapen, bijverdienen of op de voorgestelde dagen en tijden, fris en fruitig te gaan lessen.

De dag van het examen breekt aan

Wat je niet en niet moet doen:

 • Vooraf of op de dag van het examen nog een rijles nemen.
 • De avond vooraf gaan stappen.
 • Extra vroeg naar bed gaan. Juist dan ga je schaapjes en lesautootjes tellen.
 • Meer belangrijke dingen op één dag plannen.
 • Denken dat je leven van dit examen afhangt.

Wat je niet en wel moet doen:

 • Met je rijcoach overleggen wanneer je het beste examen kunt doen. Dat is mij vertellen wat wanneer jou dwars zit, jouw volledige aandacht opeist, of wanneer je niet fris en fruitig bent. Zo is het een slecht moment om uitgerekend vóór je schoolexamens ook nog eens een rij examen te doen. Weet ik dat, kan ik er met de planning rekening mee houden.
 • Er vertrouwen in hebben dat je het kunt. We hebben er samen aan gewerkt dat je goed bent voorbereid. Rij zoals ik van je gewend ben en ga tijdens het examen niet perfect willen rijden, want dan gaat het juist fout.
 • Ruim van tevoren mekden dat ondanks alles je toch staat te stuiteren van de stress.
 • Normaal op tijd je ontbijt of lunch en tussendoortjes. Rust, reinheid en regelmaat houdt je scherp.
 • Ruim op tijd op de examenplaats zijn. Even zitten, ontstressen en een banaan eten.

Gratis proefles

 • Gratis en vrijblijvend
 • Persoonlijke aandacht
 • We bespreken samen de mogelijkheden
 • Rijles in Boekel en omgeving

Gratis proefles aanvragen!

Meer informatie: