F.A.Q. Motorrijles

Op welke leeftijd mag ik starten met rijlessen?

Op 17 jarige leeftijd mag je starten met rijlessen op een A1 motor. Vanaf 19 jarige leeftijd als je in bezit bent van het A1 rijbewijs, mag je starten met rijlessen op een A2 motor en als je geen A1 rijbewijs hebt op 20 jarige leeftijd.Vanaf 21 jarige leeftijd mag je starten met rijlessen op de A motor.

Mag ik al lessen zonder theoriecertificaat?

Je mag al lessen zonder theoriecertificaat.

Wat is een proefles?

Een proefles is een rijles om te ondervinden of je echt wilt gaan motorrijden, met de rijschool en rijcoach in zee wilt gaan voor je rijopleiding. Maar een proefles biedt veel meer. Tijdens de proefles maak je kennis met de eigenschappen van de motor, opstappen, afstappen, zithouding, stuurhouding, bedieningsorganen, controle krijgen over het gewicht, hoe de motor reageeert op de bediening vam gashendel, remmen en jouw kijkgedrag, schakelen, remmen en al een klein beetje afschuinen. Jij doet wat je aankunt en aandurft. Het moet vooral een leuke ervaring zijn.

Waarom een proefles?

Voor jou betekent een proefles een leuke ervaring rijker. Voor jouw rijcoach is het een eerste indruk welke leerstijl bij jou hoort. Voor jou betekent de proefles ook een eerste indruk van in hoeverre jij je prettig zult voelen met mij als jouw rijcoach en of  je ook daarwerkelijk je A rijbewijs wilt halen.

Wat zijn de kosten van een proefles?

Een proefles is gratis.

Wat is een geneeskundige verklaring?

Een geneeskundige verklaring is jouw verklaring over je gezondheid. Het CBR wil graag weten of jij lichamelijk en geestelijk in staat bent straks een veilige verkeersdeelnemer te zijn. Die verklaring vul je in door in te loggen bij het CBR.

Wat is DIGID?

DIGID staat voor Digitale Identiteit.  Met je DIGID kun je inloggen op websites van de overheid en zorg. Bij het CBR log je in op Mijn CBR met je DIGID.

Waarom DIGID?

Op websites van de overheid en zorgverzekeraars wil de overheid en zorgverzekeraar heel graag weten met wie ze van doen hebben, omdat jij aan de overheid of zorgverzekeraar vertrouwelijke informatie uitwisselt.

Wat heeft een tijdelijke verblijfsvergunning met rijlessen volgen te maken?

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit dien je in het bezit te zijn van een geldige verblijfsvergunning. Je kunt altijd rijexamen doen en ook nog slagen. De uitslag is bekend bij de gemeente waar je bent ingeschreven. Die uitslag is 12 maanden geldig. Heb je voor die tijd géén geldige verblijfsvergunning, kun je opnieuw examen doen. Dat is nieuws waar jij niet op zit te wachten. Bij twijfel neem a.u.b. contact op met je gemeente.

Wat houdt machtiging van de rijschool in?

Een machtiging betekent dat jouw rijschool namens jou bij het CBR afspraken mag maken. De rijschool kan pas voor jou examens reserveren nadat je de rijschool hebt gemachtigd.

Hoe moet ik de rijschool machtigen?

Je logt in op mijncbr.nl met je DIGID. Op de site zie je vanzelf hoe je rijschool te machtigen. Als we zover zijn, krijg je van mij mijn rijschoolnummer bij het CBR.

Wanneer moet ik de rijschool machtigen?

De rijschool kun je al direct machtigen, maar in ieder geval als we van plan zijn een praktijkexamen aan te vragen.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Heb je al een B rijbewijs, heb je al het gevoel hoe met koppeling en rem om te gaan en ervaring hoe rijtaken aan te pakken. Heb je al een A1 of een A1+ A2 rijbewijs, is het opfrissen van de bijzonderen verrichtingen misschien wel binen een half uur te realiseren. Ga je moeite krijgen met de bijzondere verrichtingen? Hoe snel je de bijzondere verrichtingen onder de knie krijgt, hangt voor het allergrootste deel af hoelang jij erover doet de motor te durven “AFSCHUINEN.”

Een getalenteerde beginner (geen A1 of A1 en A2 rijbewijs), gebaseerd op gemiddelden, heeft 19 lessen van 1 ½ uur nodig.

Hoe lang duurt een les?

Voor de meeste leerlingen is 1 les van 1 ½  uur het meest effectief.

Mag ik ook 2 keer per week lessen?

Meerdere lessen per week is zelfs aan te raden als het de lessen verkeersdeelneming zijn. De lessen voertuigbeheersing doen we bij voorkeur op de zondagochtend. We worden dan niet gehinderd door passerende voertuigen op het industrieterrein. Eerst moet de voertuigbeheersing op geautomatseerd niveau zijn, alvorens het verantwoord is aan het verkeer deel te nemen.

Les ik altijd op dezelfde motor?

Jij lest altijd op dezelfde motor.

Heb ik een vaste instructeur/ instructrice?

Je hebt een vaste instructrice.

Kan ik ook ’s-avonds lessen?

Zodra jij geslaagd bent voor het AVB examen (voertuigbeheersing), zullen we bij voorkeur zowel overdag als ’s-avonds lessen. Alleen ’s-avonds lessen geniet niet de voorkeur, omdat het van essentieel belang is de rijtaken ook in de drukte te oefenen.

Word ik opgehaald of moet ik naar de rijschool komen?

Je komt voor de motorrijlessen naar de rijschool.

Wat is een intakegesprek?

Een intakegesprek is:

  • Een gesprek waarin je rijcoach vragen stelt over hele praktische dingen.
  • Jou je mogelijkheden en beperkingen worden meegedeeld. Een beperking kan zijn dat jij het type bent snel in de put te zitten, of heel veel moeite hebt fouten te durven maken of de leerling die alleen gebaat is bij een opleiding waarbij wat je aanleert in hele kleine stapjes aan te bieden.
  • Welke afspraken we het beste kunnen maken om op een prettige manier de opleiding te volgen.
  • Een gesprek waarin we voorwaarden doornemen.
  • Beantwoording van vooral jouw vragen.
  • De test doen en bespreken om te bepalen welke leersijl bij jou het beste past.

Zijn aan de intake en inschrijving kosten verbonden?

Aan het intakegesprek zijn geen kosten verbonden.

Wat is een instructievorderingenkaart?

Een instructievoreringenkaart is in het geval van deze rijschool een digitale weergave van alle rijtaken en hoever jij met die rijtaken bent.

Kan ik mijn vorderingen ook thuis inzien?

Je kunt je vorderingen ook thuis inzien op je eigen leerlingenapp. Juist om die reden heeft de rijschool gekozen voor een digitale weergave. Zodra jij een Internetverbinding hebt, kun jij alles over jouw rijopleiding zien.

Wat kost een rijles?

Een rijles van 1 uur kost € 48,- en een rijles van 1 ½ uur kost € 70,-

Wat zijn de kosten van een lessenpakket?

Een lessenpakket van 19 lessen van 1 ½ uur, inclusief examen AVB en examen AVD kost € 1.661,-. Hoef je geen AVB examen te doen, omdat je al een A1 of een A1 + A2 rijbewijs hebt, € 1.335,-.

Wat zijn de voordelen van een lessenpakket?

Een lessenpakket is voordelig, omdat omgerekend een lesuur geen € 45,- kost maar € 38,-. Een voordeel is dat je in 3 termijnen mag betalen. Een voordeel, omdat aan eventueel overstappen geen financiële nadelen zijn verbonden. Een reden om over te stappen is verhuizen naar een geheel andere plaats in Nederland.

Wat zijn de nadelen van een lessenpakket?

Er is slechts 1 nadeel: In het geval je niet de middelen hebt om in maximaal 3 termijnen de kosten van de opleiding te voldoen, heb je geen andere keuze dan te kiezen voor losse lessen.

Kan ik zien wat mijn tegoed is bij een lessenpakket?

Je kunt je tegoed op elk willekeurig moment inzien op je leerlingenapp.

Kan ik zien wanneer ik rijles heb?

Ja, op je leerlingenapp zie je exact datum en tijd waarop je rijles hebt.

Kan ik een rijles afzeggen?

Afzeggen van een rijles is altijd mogelijk, mits je dat maar tijdig doet. Soms zijn er overmacht situaties en daar hou ik natuurlijk rekening mee.

Welke zijn de gevolgen als ik te laat een rijles afzeg of vergeten ben af te zeggen?

Als het een keer gebeurt, maak ik er geen punt van. Maar gebeurt het vaker, breng ik de rijles als gegeven in rekening.

Waarom moet ik huiswerk maken?

Moeten is een groot woord. Het is aan te bevelen. Elke rijtaak bestaat uit een aantal deelhandelingen die in exact de jusite volgorde op de juiste manier moeten worden uitgevoerd. Heb je dat thuis geleerd, kunnen we alle tijd besteden aan het oefenen van die rijtaak.

Welke leermiddelen zijn er voor de praktijklessen?

Voor de praktijk heb je de beschikking over de lesbrieven. Dit is redelijk uniek, omdat er eigenlijk geen praktijkboek is voor motorrijlessen. Er zijn  44 lesbrieven die je zowel ter voorbereiding van de rijles als ná de rijles kunt doornemen. Kijk maar eens naar wat voorbeelden van waarom ook na de les de lesbrieven handig zijn: (Mijn rijcoach tetterde in mijn oor dat ik niet over witte strepen mocht rijden. Waarom was dat ook al weer? Mijn rijcoach tetterde in mijn oor dat ik bij het rechtsaf slaan zeker niet als een auto moet voorsorteren. Waarom zei ze dat ook al weer? Mijn rijcoach hamerde maar steeds op de nacontrole. Waarom zei ze dat ook al weer? In een bocht naar links vond ze mijn positie op de weg gevaarlijk. Daarna reed ik veel meer naar rechts en toen was het ook weer niet goed. Waarom hamert ze zo op de positie op de weg? Mijn rijcoach let zelfs op hoe ik onderweg mijn voeten op de voetsteunen heb. Waarom is dat nou zo belangrijk?Mijn rijcoach zei iets over dat ik nieuwsgieriger moet zijn en dat had met voorspellen te maken.

Hoe kan ik me goed voorbereiden op het examen?

De gebruiksaanwijzing om je goed op het examen voor te bereiden staat op de website.

Theorie examen

Wie vraagt het theorie examen aan?

Het allergoedkoopste is dit zelf rechtstreeks bij het CBR aan te vragen.

Wat zijn de kosten van een theorie examen?

Het CBR brengt € 34,50 in rekening.

Welke leermiddelen zijn er om de theorie te leren?

Van theorieboek tot online studeren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Aanrader is het om plaats te nemen in de virtuele klas van de rijschool.

Kan ik examenvragen oefenen?

Er zijn diverse websites waar zowel gratis als betaald, al dan niet in de vorm van een app, geoefend kan worden. Vaak heb je bij je aangeschafte theoriecursus ook heel veel proefexamens.

Waar doe ik theorie examen?

Jouw theorie examen kun je op een aantal CBR locaties doen.

Wat moet ik meenemen voor het theorie examen?

Voor je theorie examen neem je je identiteitspas (GELDIG) en je oproep mee.

Hoeveel fouten mag ik hebben voor mijn theorie examen?

Het motor theorie examen bestaat uit 50 vragen, waarvan je er 44 goed moet hebben. Je mag derhalve maar 6 vragen fout hebben.

Moet ik altijd een theorieexamen doen?

Niet in alle gevallen moet je een theorie examen doen. Ben je in bezit van het A1 of het A1+A2 rijbewijs, hoef je geen theorie examen te doen.

Praktijkexamen AVB

Wat houdt het AVB examen in?

Het praktijkexamen AVB is het examen voetuigbeheersing. Uit de 12 aangeleerde bijzondere verrichtingen kiest de examinator er 7 uit waarvan je er 5 voldoende moet hebben. Bij elke oefening heb je 1 herkansing. Achteruit in het vak parkeren, de langzame slalom, de uitwijkoefening en de noodstop zijn verplichte oefeningen.

Moet ik altijd aan het examen AVB deelnemen?

Je hoeft niet in alle gevallen aan het examen AVB deel te nemen. Heb je het A1 of het A1+ A2 rijbewijs, hoef je geen apart examen AVB te doen. In dat geval is je praktijkexamen een gecombineerd examen. Om die reden frissen we wel de bijzondere verrichten tijdens de lessen op.

Hoe oud moet ik zijn om aan het AVB examen deel te nemen?

Voor A1 is dat de 18 jarige leeftijd. Voor A2 is dat de 20 jarige leeftijd. Voor A met code 80 is dat de 21 jarige leeftijd. Code 80 houdt in dat je na het behalen van ook je examen verkeersdeelneming je tot je 24 jarige leeftijd op een A2 motor mag rijden, maar niet op een A motor.

Wanneer kom ik in aanmerking om aan het examen deel te nemen?

Heb je een B rijbewijs, mag je deelnemen aan het AVB examen. Heb je geen B rijbewijs, moet je in bezit zijn van het theoriecertificaat.

Wie vraagt mijn examen aan?

Jouw rijcoach vraagt voor jou het examen aan

Wat moet ik meenemen voor het examen?

Indien je beschikt over een rijbewijs B, je rijbewijs en de oproep, anders je identiteitskaart en in alle gevallen de oproep.

Praktijkexamen AVD

Wat houdt het AVD examen in?

Het examen AVD is het examen verkeersdeelneming.

De examinator volgt je samen met je rijcoach  in de auto van de examinator. De examinator rijdt, en jij krijgt je aanwijzigen gewoon van je eigen rijcoach via de communicatieapparatuur die je ook tijdens je motorrijlessen altijd gebruikt.

Tijdens je examen wordt je gevraagd een keer te stoppen aan de kant en zelfstandig (dus zonder dat je hier een opdracht voor krijgt) weer weg te rijden zodra het kan.

Omdat je examinator in de auto volgt, kan het gebeuren dat hij een stukje achterop raakt omdat jij je als motorrijder nu eenmaal sneller door het verkeer kan bewegen. Gebeurt dit, dan is dit niet erg! Ga niet langzamer rijden om de examinator de gelegenheid te geven je weer bij te houden. Blijf gewoon je eigen rit en eigen tempo rijden. Dreigt de examinator teveel achterop te raken waardoor hij je niet meer goed kan beoordelen, krijg je vanzelf het verzoek op een veilige plek even aan de kant te stoppen.

Hoe oud moet ik zijn om aan het praktijkexamen deel te nemen?

Voor A1 is dat de 18 jarige leeftijd. Voor A2 is dat de 20 jarige leeftijd. Voor A met code 80 is dat de 21 jarige leeftijd. Code 80 houdt in dat je na het behalen van ook je examen verkeersdeelneming je tot je 24 jarige leeftijd op een A2 motor mag rijden, maar niet op een A motor.

Wanneer kom ik in aanmerking om aan het examen deel te nemen?

Uiteraard wanneer jij met jouw rijcoach bepaalt wanneer jij rijp bent voor het praktijkexamen. Daarnaast dien je in bezit te zijn van het theoriecertificaat en ben je geslaagd voor je AVB examen als je niet beschikt over het A1 of A1+A2 rijbewijs.

Wie vraagt mijn examen aan?

Jouw rijcoach vraagt het examen aan.

Wat moet ik meenemen voor het examen?

Heb je geen A1 of A1+A2 rijbewijs, neem je een geldig legitimatiebewijs mee en de oproep.

Mag ik al meteen zelf rijden als ik ben geslaagd?

Nee, je mag pas zelf rijden als je in het bezit bent van je rijbewijs.

Rijbewijs

Hoe vraag ik mijn rijbewijs aan?

Je maakt een afspraak met de gemeente waar je bent ingeschreven. Je neemt een pasfoto. (Laat die pasfoto maken door iemand die weet waaraan de pasfoto op het rijbewijs moet voldoen) ook je rijbewijs als je die hebt en € 38,80. De gemeente heeft rechtsreeks van het CBR het bericht gekregen  dat jij geslaagd bent.

Mag ik ook op een bromfiets rijden als ik het A1 of A1+A2 of het A1+A2+A rijbewijs heb?

Ja op jouw rijbewijs staat voor welke caegorieën jouw rijbewijs geldt. Op jouw rijbewijs staat tenminste A en Am. Misschien heb je al een rijbewijs waar A1 of A1 + A2 en Am op staat en misschien ook wel T als je een tractorrijbewijs hebt. Had je al een B rijbewijs, mocht  je ook al op een bromfiets rijden.

Gratis proefles

  • Gratis en vrijblijvend
  • Persoonlijke aandacht
  • We bespreken samen de mogelijkheden
  • Rijles in Boekel en omgeving

Gratis proefles aanvragen!

Meer informatie: