Opleiding motorrijles

Informatie over de motorrijlessen

Bij Ingrid Lucassen Rijopleidingen wordt rijles gegeven op de lichte, middelzware en zware motor.

De lichte motor, rijbewijs A1:

  • Vermogen motor 125cc en maximaal vermogen van 11 kilowatt.
  • De minimum leeftijd voor rijlessen en theorie is 17 jaar en het rijexamen lichte motor mag je doen als je 18 jaar bent.

De middelzware motor, rijbewijs A2:

  • Maximaal vermogen van 35 kilowatt.
  • Voor beginners geldt een minimum leeftijd van 20 jaar voor rijlessen, 17 jaar voor het theorieexamen en je mag praktijkexamen doen als je 20 jaar bent.
  • Voor ervaren leerlingen in het bezit van rijbewijs A1 geldt een minimum leeftijd van 19 jaar voor rijlessen, is er geen theorieexamen nodig en je mag praktijkexamen doen als je 20 jaar bent.

De zware motor

  • Een zware motor is een motor met een vermogen van 35 kilowatt of meer. Het praktijkexamen doe je op een motor met een vermogen van tenminste 50 kilowatt.
  • Voor beginners geldt een minimum leeftijd van 21 jaar voor rijlessen, 17 jaar voor het theorieexamen en je mag praktijkexamen doen als je 24 jaar bent.
  • Voor beginners geldt een minimum leeftijd van 21 jaar voor rijlessen, 17 jaar voor het theorieexamen en je mag praktijkexamen rijbewijs A doen als je 24 jaar bent.
  • Voor beginners geldt een minimum leeftijd van 21 jaar voor rijlessen, 17 jaar voor het theorieexamen en je mag praktijkexamen rijbewijs A code 80 doen als je 21 jaar bent.
  • Voor doorstromers die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2 geldt een minimum leeftijd van 21 jaar, is er geen theorieexamen nodig en je mag praktijkexamen rijbewijs A code 80 doen als je 21 jaar bent.
  • Voor doorstromers die minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2 geldt een minimum leeftijd van 21 jaar, is er geen theorieexamen nodig en je mag praktijkexamen rijbewijs A doen als je 22 jaar bent.

 

De locatie van de rijschool

Jouw praktijkexamen(s)
Je examen voertuigbeheersing doe je in Eindhoven, Erp of Venlo. Het examen verkeersdeelneming doe je in Mierlo.

De keuze van de lesmotoren:
De rijbewijscategorieën A1, A2 en A zijn medebepalend geweest voor de beschikbare motoren. Van 17 jarige leeftijd tot elke leeftijd er boven kunnen bij Ingrid Lucassen rijopleidingen motorrijles nemen.

De lichte motor is de Yamaha YBR125. De middelzware motor is de Kawasaki ER5. Deze motoren schitteren door hun wendbaarheid.

Ongeacht lichaamslengte moet elke leerling met zijn/ haar voeten aan de grond kunnen. De Kawasaki ER6n, zware motor, is professioneel verlaagd, zodat ook kleine mensen met de voeten aan de grond kunnen. Wil je vooraf even voelen of je daadwerkelijk op de motor past, kom je toch even. Kleine moeite, groot plezier. De Yamaha XJ6n, zware motor, is de motor voor de minder kleine leerlingen.

De beschikbare motoruitrusting
De rijschool beschikt over beschermende motorkleding, helm en handschoenen in jouw maat. Wil jij liever in jouw eigen uitrusting verschijnen, mag dat natuurlijk. Aan jouw uitrusting stel ik wel de eisen dat je een goedgekeurde integraalhelm of systeemhelm draagt en je handschoenen ook je polsen beschermen. Voor (motor) schoenen moet je zelf zorgen. Jij zult het niet fris vinden als je de nog warme laarzen van een andere leerling door je sokken heen voelt. Jouw (motor) schoenen(laarzen) dienen tenminste je enkels te beschermen.

De keuze van de volgmotor

BMW R1200RT. Een volgmotor moet snel en wendbaar zijn. Deze motor is heel snel en superwendbaar.

Jouw rijcoach
Ingrid is een KNMV Gediplomeerd Motorrij Instructrice. Afgekort KGI. Ben je KGI, behoor je tot het elitekorps onder de motorrij instructeurs. En daar ben ik best trots op.

De website
De website biedt veel meer informatie dan wat de rijschool doet en wat het kost. Alles wat je moet weten of wilt weten staat op die website.

De digitale leskaart
Wat ik op de leskaart invul, kun je op je leerlingenapp terugvinden. De mate waarin je een rijtaak beheerst, wordt uitgedrukt in een cijfer. Dit is geen rapportcijfer, maar een codering van hoever je met een rijtaak bent. De hele opleiding voor de motor staat in 44 lesonderwerpen op de leskaart. Leerlingen die motorrijles hebben, beschikken over een leerlingenapp.

De leerlingenapp
Je afspraken, facturen, je vorderingen, aanbevelingen, toetsen en examens staan op je leerlingenapp. Kortom mijn hele administratie over jou zie jij op jouw leerlingenapp.

De lesbrieven
De lesbrieven zijn PDF bestanden die je ter voorbereiding op je lessen krijgt gemaild.

Opnamen tijdens de rit
De volgmotor is uitgerust met een camera. Bij de feedbackmomenten en thuis kun je jouw eigen rijgedrag bekijken. Niet alleen leuk, maar ook nog eens leerzaam.

Geen spoedcursus of versnelde cursus voor de categorie A

Voor de categorie A heeft het geen enkele zin om te gaan voor een spoedcursus of versnelde cursus. Een wezenlijk onderdeel bij de voertuigbeheersing is het overwinnen van angst bij het leren afschuinen van de motor. Leren overwinnen van angst is niet uit te drukken in tijd. De ene leerling is van die angst af in 1 les en de ander nog niet ná maanden.

Lessen voertuigbeheersing

De rijlessen voertuigbeheersing vinden bij voorkeur plaats op zondagochtend. Op zondagochtend worden we op het industrieterrein niet gehinderd door vrachtverkeer.

Lessen voertuigbeheersing
Voor je examen voertuigbeheersing (AVB) worden door de examinator uit de 12 aan te leren bijzondere verrichtingen er 7 gekozen waarvan je er 5 voldoende moet hebben. De keuze van de examinator is niet geheel vrij. Achteruit in het vak parkeren, de langzame slalom, de uitwijkoefening en de noodstop zijn verplichte oefeningen. Jij bent examenrijp als je alle 12 bijzondere verrichtingen naar behoren kunt uitvoeren. Aan de 12 bijzondere verrichtingen gaan lessen vooraf ter voorbereiding op het vlot en vloeiend kunnen leren uitvoeren van de bijzondere verrichtingen.

Afhankelijk van of je het B rijbewijs hebt, kan het examen AVB worden aangevraagd. Heb je geen B rijbewijs, moet je in bezit zijn van een theoriecertificaat.

Tijdens de lessen voertuigbeheersing blijven we niet alleen op het oefenterrein, maar gaan we hetgeen we hebben geleerd toepassen in verkeerssituaties. Het is niet het kunstje om het kunstje. De geleerde bijzondere verrichting heeft een functie.

Verkeersdeelneming

Voor het examen verkeersdeelneming moet je naast geslaagd te zijn voor je AVB examen ook in het bezit zijn van je theoriecertificaat, tenzij je een A1 of A2 rijbewijs hebt.
Heb je het A1 of A2 rijbewijs, ben je een doorstromer. Je hoeft in dat geval geen apart examen voertuigbeheersing te doen, maar wel één gecombineerd examen. In dit examen wordt ook je voertuigbeheersing getoetst. Om deze reden frissen we die vaardigheden bij doorstromers op.

De lessen verkeersdeelneming worden verdeeld in 27 lesonderwerpen. Denk hierbij onder andere aan jouw plaats op de weg; rijden van rechte weggedeelten; rijden van bochten; rijstrook wisselen; rijden onder speciale omstandigheden (tijdens regen bij windkracht 5 in het donker op een polderweg tijdens de bietencampagne); op kruispunten rechtsaf slaan; op kruispunten linksaf slaan. Zelfstandige rijopdrachten zoals borden volgen;  rotondes 1/4 ; ½; ¾ in alle vormen en maten. Aangepast en besluitvaardig rijden.

Gratis proefles

  • Gratis en vrijblijvend
  • Persoonlijke aandacht
  • We bespreken samen de mogelijkheden
  • Rijles in Boekel en omgeving

Gratis proefles aanvragen!

Meer informatie: